מגילת עצמאות

נציבות תלונות

 


 

 
 

18 במרץ 2010

הודעה לעיתונות

 

מנתונים שפורסמו ביום החפות הבינלאומי השישי בישראל עולה כי

 

 

כ 95%  מההרשעות בישראל מתבססות על הודאות מבלי שמתקיים הליך משפטי תקין, אשר עיקרו בירור ראיות, חקירת עדים והשמעת טעונים בפני שופט

 

יום החפות הבינלאומי 2010 צוין השבוע, יום שלישי, 16/03 בכנסת ישראל. עיקרו של יום החפות בישראל הוא לעורר דיון ציבורי לגבי מעמדה המשפטי של ההודאה. במסגרתו התקיים כנס שמטרתו קידום חקיקה, אשר תחייב תוספת ראייתית להודאת חוץ (הודאה אשר ניתנה בפני חוקרים והוכחשה בבימ"ש). הכנס התקיים בחסות חה"כ ד"ר מרינה סולודקין ובשיתוף עם התנועה להפחתת מעמד ההודאה.

 

במסגרת הכנס אמר השר מיכאל איתן "שיש להסיט את המטוטלת לכיוון הדרישה לחיזוק ראיות". עו"ד רחל תורן טענה כי: "נדרשים תיקונים נוספים בפק' הראיות אך יש להתמקד ראשית בדרישת הסיוע להודאה עו"ד ד"ר חגית לרנאו הגיעה למסקנה כי: " עקב מעמדה המשפטי של ההודאה בתי המשפט מסתמכים אפילו על הודאות שניגבו באמצעים פסולים". ממחקר שערך פרופ' בועז סנג'רו עולה כי: "ההודאה צריכה להפסיק להיות ראייה מרכזית" וכי "דרישת הסיוע עלולה שלא להספיק". אדר' מיכל ריזל הציגה את עמדת המשפט העברי, השוללת הודאות שלילה גורפת. ריזל הראתה כי העמדה התורנית נובעת לא מתוך רצון להגן על הנאשם אלא מתוך מחויבות לחקר האמת.

 

עוד במסגרת הכנס הוקרנו קטעי חקירה מהשחזור בפרשת אולג שייחט עליהם הגיבה שופטת בית המשפט העליון בדימוס דליה דורנר. דורנר הראתה כיצד ידיעת פרט מוכמן יכולה לעבור מהחוקר לנחקר, ולכן לא ניתן להסתמך עליה כתמיכה להודאה. לדבריה רק ראייה אובייקטיבית ממשית, אשר לא הייתה ידועה לחוקרים לפני מתן ההודאה, יכולה לשמש כסיוע להודאה.

 

בסיום הכנס הכריזה חה"כ ד"ר מרינה סולודקין כי: "יש צורך בתמיכה של הציבור הרחב להצלחת מהלך החקיקה בכנסת" וכי: "הצעת החוק תעלה להצבעה במליאת הכנסת בתחילת מושב הקיץ".

 

נכון להיום, כ-95%  מההרשעות הם תולדה של הודאות מסוגים שונים, ללא קיום הליך משפטי מלא אשר עיקרו בירור ראיות, חקירת עדים והשמעת טעונים בפני שופט. חלק מההודאות מתקבל במסגרת עסקות טעון (כ-80%), חלקן מתקבל בפני בית משפט שלא במסגרת עסקת טעון (כ-10%) וחלקן הודאות אשר ניתנו בפני חוקרים והוכחשו בבית-משפט (כ-5%).

 

בתחילת הכנס הוקרן סרטון המציג את תיזת הרוצח הסדרתי בפרשות הרצח של הנערים ישראל נולמן ודני כ"ץ ז"ל. מסקנת התיזה היא כי אלמלי הורשע משה עזריה הרשעת שווא (על סמך הודאתו בלבד) ברצח הנער ישראל נולמן ז"ל, ניתן היה למנוע את הרצחו של דני כ"ץ ז"ל, אשר התרחש שנתיים אחריו.

 

בכנס השתתפו חברי כנסת, שרים, אנשי אקדמיה ורוח ואנשי ציבור ביניהם: השר מיכאל איתן, חה"כ רחל אדטו, פרופ' בועז סנג'רו, חה"כ דב חנין, חה"כ מיכאל בן-ארי, עו"ד ד"ר רחל לרנאו, עו"ד רחל תורן ואדר' מיכל ריזל, נציגת התנועה להפחתת מעמד ההודאה.

 

 

לפרטים נוספים:

ד"ר רעיסה חיריק – עוזרת פרלמנטרית לחה"כ ד"ר מרינה סולודקין: 050-6230244

אדר' מיכל ריזל - "התנועה להפחתת מעמד ההודאה": 0528-553271

אנג' פאולינה וייץ - "התנועה להפחתת מעמד ההודאה": 0523-661053

 

ניתן לראיין בנושא:

דליה דורנר – שופטת בית המשפט העליון בדימוס

פרופ' אמנון רובינשטיין – נשיא המרכז הבינתחומי הרצליה

ד"ר חגית לרנאו - סגנית הסנגורית הציבורית הארצית

פרופ' בועז סנג'רו - ראש החטיבה למשפט פלילי ולקרימינולוגיה, המרכז האקדמי למשפט ולעסקים

עו"ד רחל תורן -  יו"ר הפורום הפלילי של לישכת עוה"ד

 

 
 

 

Hit Counter