מגילת עצמאות

נציבות תלונות

 


 

 

 

טיפול מתמשך מדי


הטיפול בתלונות נגד שופטים נמשך ללא תוצאות, וללא
הפקת לקחים * הצעה של עורך-דין לגבות עדויות מעדי
ראיה שנכחו בבית-המשפט כדי לאמת את טענותיו נגד
שופטת לא זכתה להתייחסות * תגובת הדוברת: "אין ספק
שהטיפול בידי הנציבה החדשה יהיה יסודי ומקיף יותר"
עו"ד שירית הרפז



בראשון באוקטובר נכנסה השופטת בדימוס טובה שטרסברג כהן לתפקיד נציבת תלונות הציבור. זו הזדמנות  לבדוק כיצד מטפלת המערכת בתיפקוד לקוי של שופטים מכהנים קחו למשל את הדוגמא הבאה: עורך-דין ותיק שהופיע בפני השופטת ליאורה ברודי מבית-המשפט השלום בראשון-לציון, התלונן להנהלת בתי-המשפט על התנהגותה של השופטת כלפיו. שלושה ימים לאחר הדיון בפני כבוד השופטת, ובלי קשר מוכח, עבר עורך-הדין אירוע לב ובעקבותיו ניתוח מעקפים מסובך.

בתלונתו טוען עורך-הדין כי ספג מכבודה עלבונות בנוכחות מרשו שהביאו לפיטוריו מהייצוג בתום הדיון. כך למשל, משביקש עורך-הדין לתקן טעות שנפלה בפרוטוקול, סרבה השופטת ושלחה אותו לשיטוט במסדרונות בית-המשפט בחיפוש אחר שוטר ליווי כדי שהלה יתקן את השגגה.

גם כשהפנה עורך-הדין את תשומת ליבה של השופטת לעובדה כי שהות בבית-מעצר רגיל עלולה לסכן את חייו של מרשו, לא שעתה השופטת ברודי לדבריו והלקוח אכן ניסה לשים קץ לחייו בבית-המעצר באבו כביר. עורך- הדין פנה בתלונה להנהלת בתי-המשפט ובין היתר הציע לגבות עדויות מעדי ראיה שנכחו באולם כדי לאמת את
טענותיו.

אלא שהנהלת בתי-המשפט העדיפה בתגובתה שלא להתייחס להצעתו של עורך-הדין השיבה כי בדיקתה העלתה כי אין מקום להתערבות מצידה. טיפולה של הנהלת בתי המשפט בענין התמצה בהעברת התלונה להתייחסותה של השופטת ברודי. השופטת בחרה להגיב כך: "עורך-הדין ציפה לקבל ממני יחס מיוחד והופתע לקבל יחס רגיל ככול עורך-דין שמופיע בפני". ככול הנראה העדיפה הנהלת בתי המשפט לקבל את גירסתה של השופטת. אלא שהמסקנה העולה ממקרה זה, כמו ממקרים אחרים, היא של טיפול אנמי משהו וחוסר רצון לתיחקור והפקת  לקחים מצידה של ראשי מערכת המשפט. שהרי אם טיפולה של המערכת מתמצה בקבלת תגובתה של השופטת ואימוצה כראייה אובייקטיבית למהלך הדברים, הרי שלא מדובר בהליך של פיקוח ובקרה כמתחייב מגוף
ציבורי

.

יש שחר
מקרה קלאסי הוא המקרה של השופט טל שחר, מבית-משפט השלום בתל-אביב. תיק התלונות בהנהלת בתי- המשפט נגדו נכבד. התלונות עוסקות בעיכובים במתן פסקי-דין, יציאה לשנת שבתון טרם סיום תיקים ופסקי- דין בלתי עניניים המערבים חשבונות אישיים. בספטמבר שנה שעברה, זומן שחר לשיחת אזהרה בלשכתו של הנשיא ברק. זה לא היה זימונו הראשון לנשיא על רקע תלונות. מנהל בתי-המשפט, השופט דן ארבל, אף מצא שלפחות בחלק מהתלונות יש ממש. לא ברור מה נאמר בין השופט שחר לנשיא ברק באותה שיחה בארבע עיניים. מה שברור הוא שעברה שנה, והשופט טל שחר עדיין יושב על כס המשפט והטיפול בעניינו עדיין בבדיקה.

על רקע זה, קשה לצפות כי נשיא בית-הדין הארצי לעבודה, השופט סטיב אדלר יועבר מתפקידו הגם שהוא גורם מבוכה למערכת, ובראשה לנשיא ברק, פעם אחר פעם.

לפני למעלה משנה עמדה בפני בג"צ עתירה לפסול את אדלר כשופט על שעשה שימוש שלא כדין בתואר דוקטור. הנשיא ברק, כמשיב לעתירה, הסתפק בהסבריו של אדלר כי מדובר בטעות בתום לב מצידו של השופט. בג"צ הסתמך בהחלטתו לדחיית העתירה על מכתבו של דיקן בית הספר למשפטים מאוניברסיטת קורנל וקבע כי במקו מות מסויימים בארצות-הברית עושים בעלי תואר, מהסוג שיש לשופט אדלר, שימוש בתואר דוקטור. לאור תמיכתו של הנשיא ברק לגרסתו של אדלר, בחר בג"צ להתעלם מתרגום מדוייק של דבריו של הדיקאן. "אני מאמין כי שימוש כזה אינו בלתי שכיח על ידי בוגרי בתי-הספר למשפטים אמריקניים שעובדים מחוץ לארה"ב. למרות שזה פחות שכיח בתוך ארה"ב" כתב הדיקאן בעדינות אנגלו סקסית שמשמעותה, כי בארצות-הברית לא
נהוג לעשות שימוש כזה בתואר דוקטור.

מינוי לכל החיים
לפני שבועיים גרם השופט אדלר מבוכה נוספת למערכת. עיתון "הארץ" ציטט מדבריו בכנס האגודה לחקר יחסי עבודה: "יש הסוחרים בנשים למטרות זנות, ויש חברות כוח אדם המנצלות את העובדים. אלה ואלה אינם נלהבים מקיומו של בית הדין לעבודה לביקורת שנמתחה הפעם על המשוואה שעורך אדלר בין עבירה פלילית חמורה לבין חברות עסקיות לגיטימיות השיבה הנהלת בתי-המשפט באופן רשמי, שמדובר במסע אישי של נשיא לשכות המסחר אוריאל לין נגד אדלר ובאופן לא רשמי, ייחסו את האמירה האומללה של אדלר, ששפת אמו אנגלית- לעילגות לשונו בעברית

איש במערכת המשפט לא מעלה בדעתו כי הפיתרון לביקורת נגד בית-הדין לעבודה ולמבוכות שמייצר נשיאו יכול להמצא בהדחתו מתפקידו והחלפתו בשופט אחר. פיתרון כה פשוט ומתבקש שהוא בסיס לכל מנהל תקין, בנוסח: 'נכשלת- הוחלפת' - זר ומוזר למערכת המשפט, התופשת את שופטיה כמינוי לכל החיים.

הנשיא אהרן ברק, המצטייר ככל-יכול בכל הקשור לאקטיביות בשדה המשפט, מתגלה כחסר אונים כשמדובר בגילוי מרות כלפי הכפופים לו. כשהוא נדרש לעמוד מול הקולגות מגלה ברק סלחנות מופלגת ואמפטיה להסברים והצידוקים של השופטים.

דוברת הנהלת בתי-המשפט, עו"ד תמר פול כהן, מסרה בתגובה: "נעשה טיפול בכל תלונה למרות שאין בידי ההנהלה האמצעים לחקור כפי שיהיו בידי הנציבה החדשה לתלונות הציבור. יחד עם זאת לפחות בתלונות חמורות מתבצע בירור יסודי על-ידי מבקרת הפנים של ההנהלה. נכון שבמרבית המקרים נעשים הדברים בצנעה והבעיות מוצאות את פיתרונן בהסדר שבהסכמה עם השופט הנילון. בחלק אחר התלונות נמצאות לא מוצדקות. אין ספק שהטיפול במסגרת הנציבה החדשה יהיה יסודי יותר ומקיף יותר וזאת בשל הסמכויות הרחבות שהוענקו לה והאמצעים שהועמדו לרשותה."

 

 

 

 

Hit Counter